Rochester City School District - Joseph C. Wilson Magnet High School

Location: Rochester, NY

Owner: Rochester City School District

Services Provided:

 

Architecture 

Mechanical, Electrical, Plumbing Engineering

Structural Engineering

Civil/Site Engineering 

 

Survey

This 2014–2015 Capital Improvements Project involved the historically-sensitive replacement of a majority of exterior windows and doors to a large school building dating from 1909, and the renovation of a large interior portion of the school to correct structural, circulation, programming issues, and restroom upgrades. Popli Design Group (PDG)  provided architectural, asbestos abatement, structural, site/civil, and MEP engineering for the renovation. A main objective of interior renovations was the restoration of the historically significant vaulted interior and the provision of decorative terazzo corridor floor finishes. 

This 2015–2016 Capital Improvements Project involved the expansion of a bus drop-off loop and on site parking to a large school building dating from 1909, the renovation of three student toilet rooms, and the provision of two large gable skylights above the school kitchen areas.
The desire to preserve green space for enjoyment by the school and surrounding neighborhood while increasing parking and bus loop capacity led to an attractive and nuanced site plan resulting in the fewest possible tree removals. Popli Design Group (PDG) designed the expanded bus drop-off and sidewalk replacements to provide new barrier-free parking and entrance routes on a historic site. Site lighting and security camera coverage were also expanded.


Scope of work designed by PDG at Wilson Magnet High School Commencement Academy includes:

 

  • Restoration of historic vaulted central corridor in school, including replacement of existing building structure to create new classroom areas.

  • Replacement of all school windows to improve performance and restore the school’s original appearance.

  • Complete renovation of 12 toilet rooms.

  • Design of a new bus loop, accessible building entrance ramp, and provision of additional parking areas.

  • Replacement of gable skylights in the school lunch room area.

Similar Projects